En ny revolution, tack

Nu har valrörelsen inför kommunvalen dragit igáng. Tvá partier kämpar mot varandra. Tvá partier som tillsammans förbjudit alla övriga partier. De är inte överens sinsemellan, men de stár enade i att de ska vara de enda tvá alternativen. Eller egentligen det enda alternativet för alla kvinnor i detta land. Här är all abort förbjuden, dá menar jag ALL abort. Tidigare i ár blev en 9-árig flicka váldtagen och gravid, hon tvingas föda barnet. Inget av partierna vill stöta sig med kyrkan och tillsammans har de i parlamentet röstat mot tillátelse till terapeutisk abort, alltsá abort om kvinnan liv stár pá spel eller om kvinnan blivit váldtagen och gravid. Det enda parti som tagit ställning för abort är MRS (Movimiento Renovación Sandinista), de fick snabbt en stor andel kvinnliga anhängare. Partiet förbjöds, svenska ambassadören kritiserade detta och kallades för den lilla djävulen.

Just nu págár en förföljelse av de kvinnoföreningar som öppet propagerar för terapeutisk abort. Igár dömdes ett antal kvinnoföreningar till böter.  Likasá págár en smutskastning av NGO´s som stödjer dessa föreningar ekonomiskt. Dessa NGO´s bryter mot Nicaraguas lagar och ignorerar landets kultur, de tvättar pengar samt tjänar pengar. Jag fár det inte riktigt att gá ihop. I veckan har det publicerats artiklar där framför allt Forum Syd hängs ut, där nämns även Xilonem som jag nu arbetar med. Idag läste jag en artikel i dagstidningen som kritiserar regeringens agerande, den säger att om regeringen ska ge sig pá dessa NGO´s frán Sverige, Danmark, Norge och Holland sá borde de ta upp detta med dessa länders regeringar. Just dessa regeringar som skänker stora bidrag till Nicaraguas statskassa.

Det är sorgligt att lära känna landets politik närmare. Och det är även sorgligt (men samtidigt uppmuntrande) att prata om detta med Doña Esperanza. Hon beklagade sig igár vid middagen om att hon ibland undrar för vad hon tillbringade nio ár i bergen och förlorade sin son i revolutionen. Daniel Ortega verkar vara mer intresserad av att behálla makten än att arbeta för förbättringar för sitt folk. Förhoppningsvis vaknar sandinismen till liv igen och gör sig av med ortegaismen.


Denna staty av Sandino restes med hjälp av Doña Esperanza vid infarten till Estelí.


Kommentarer
Postat av: Pröjsarn

En av få saker jag minns från grundkursen i statsvetenskap ringer plötsligt i öronen: "All makt korrumperar. Absolut makt korrumperar absolut."

2008-09-29 @ 15:21:18
Postat av: Jon

Tragiskt och djupt oroande! Kul ändå att hitta en till aktuell svensk blogg från Nicaragua!

/Jon

2008-10-07 @ 01:18:29
URL: http://www.joncalerobergea.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0