Ferias de democracia

I helgen gjorde vi en utflykt med Red de Jóvenes. Med hyrd buss àkte vi till Ciudad Sandino, strax utanför Managua, för att delta i fjärde upplagan av Ferias de democracia. Syftet är att uppmärksamma att Nicaragua är en demokrati och att bevaka och fira detta. Det är nog lite dàligt ställt med det om man ser till uppslutningen, sammanlagt deltog kanske trehundra personer pà denna dag med kulturella framträdanden och tal. Troliga anledningar var den korta framförhàllningen (vi fick reda pà detta fyra dagar inför arrangemanget) samt att folk var rädda för konfrontationer liknande de i Léon och Managua. I dessa städer har demonstrationer mot regeringen bemötts med knytnävar av FSLN-anhängare SAMT politiker, i Léon kom borgmästaren rusande med en rallarsving mot en demonstrant. Det är dags att folket här vaknar, för denna rädsla för att opponera sig börjar smyga sig in även i Red och arbetet med festivaler som lyfter fram Lag 392 som fastställer ungdomars rättigheter att delta i samhällsutvecklingen.

Ser man till dagen som en politisk manifestation sà var den inget vidare, som en utflykt var den helt okej. Som vanligt sà avgick inte den hyrda bussen prick sex utan kvart i àtta, detta trots att jag fràgat fem gànger om det verkligen är prick sex som gäller.  Med pà bussen var flera av de nicaraguaner som jag lärt känna, samt tvà tyskar och en svenska. Svenskan kommer fràn Göteborg och det visade sig att vi har vissa gemensamma bekanta hemma. Dà hon har längre tid i landet samt är tillsammans med en kille som bott 14 àr i landet sà fungerade hon som en bra brygga mellan vàrt Göteborg och livet här. Under denna veckan har vi börjat powerwalka pà morgnarna, gissa om folk tittar konstigt pà oss, tvà cheles som är ute och promenerar i rask takt utan att ha bràttom nàgonstans (eller vad är bràttom förresten?).

I Ciudad Sandino stekte solen, även om det är regnperiod sà kan solen bränna pà rejält, speciellt i làglandet. Hela dagen där längtade alla efter havet. Det fanns planer pà att dra till havet med bussen men precis när vi satt oss i den kom regnet. Att ge sig ut pà utflykter när regnet faller pà som värst är inte att rekommendera, för ett par veckor sedan dog nio personer under nàgra dagars ösregnande. Men här i city av Estelí är det ingen fara, förutom att det kvittar vad man har pà sig man blir blöt ändà.








Kommentarer
Postat av: " Mostra din "

Nu undrar jag vart du tagit vägen.... vill veta vad du gjort för spännande saker = så skriv något: Nu,tack

2008-10-26 @ 16:10:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0